Blijf aan de goede kant van jouw levenspad.

Neem je verantwoordelijkheid en kies de juiste kant van jouw levenspad

Levenspad
Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Een inspirerende metafoor voor je levenspad

Als de-escalerend coach en ervaringsdeskundige wil ik cliënten ondersteunen bij het vinden van de goede kant van hun levenspad. Geïnspireerd door een mooie metafoor van Dirk de Wachter:

“Dat geloof in de toevalligheid van het kosmisch bestaan ontslaat mij niet van een eigen verantwoordelijkheid. Van het feit dat we binnen de bochtigheid van dat bestaan – binnen het levenspad dat onvoorspelbaar loopt – keuzes maken. En dat we aan de linker- of aan de rechterkant van dat pad kunnen lopen. Dat levenspad dat ons onvoorspelbaar voorgaat.

En aan de linkerkant van het pad is het donker, daar struikelt men gemakkelijk op, je ziet niet waar je loopt. Het is daar ook koud, het is daar kil, het is daar mossig, gladdig. Het is daar lastig lopen. Aan de rechterkant van datzelfde pad, het is niet eens zo breed, is het zonnig, is het goed zichtbaar lopen. Kan men goed kijken om niet te struikelen. Het is daar warm. Datzelfde pad. En het is onze verantwoordelijkheid om altijd weer goed te kijken, binnen de levensloop, wat de goede kant is. Welke keuze maak ik? En we zullen zeggen, ja eens dat men de goede kant gekozen heeft, dus dan gaan we door. Maar het pad kronkelt en de kant wisselt.

Het is mijn taak als psychiater om mensen te helpen de goede kant te vinden. Van hun pad. Ik kan ze de goede kant van het pad proberen te helpen zoeken. Ze moeten het altijd zelf doen. Ik geloof er heel erg in dat, zelfs in de duistere kronkelingen van het bestaan, er altijd weer een betere kant te vinden is.

Bij mij kan je terecht met je verhaal en zorgen. Als coach en ervaringsdeskundige vader zal ik aandachtig naar je verhaal luisteren. Samen zullen wij onderzoeken wat jíj kan doen om (dreigend) contactverlies of ouderverstoting te voorkomen.

Klik ook hier voor mijn overige diensten en wat ik als coach voor jou kan betekenen.

en_GBEnglish (UK)